Sæt gang i væksten og tag Danmarks økonomi alvorligt

“Et socialdemokratisk folketingsmedlem (Jens Joel) skrev i starten af juni, at det var godt, at den nuværende regering har investeret sig ud af krisen *).

Jeg kan blive lidt nervøs på Danmarks vegne, når jeg ser den slags. Der er faktisk to store problemer i den udmelding:

Det er rigtigt, at man ikke skal stoppe med at investere under en krise. Men derfra og så til at optage gæld hver gang man gerne vil dele penge ud til borgerne, der er et stykke. Vi kommer til at skulle betale pengene tilbage, uanset hvordan vi vender og drejer den. Med den økonomiske usikkerhed som vi står overfor, så bør vi kun optage den slags gæld, hvis formålet er afgørende for fremtiden.

Det er både uholdbart og politisk problematisk at en regering låner penge for give engangsbeløb til særlige (vælger)grupper, fordi renten stiger.

 

Det andet og mere alvorlige problem i den udtalelse er, at han antager, at vi nu er ude af krisen. Det er selvfølgelig en formildende omstændighed, hvis han er af den overbevisning. Spørgsmålet er bare om det er tilfældet? Vi har heldigvis fortsat lav arbejdsløshed, men boligmarkedet stagnerer mens renten og priserne stiger massivt.

 

I en tid hvor der i det mindste er stor usikkerhed om fremtiden, mener jeg at staten bør forvalte borgernes penge med stor omtanke – ja, som om det var deres egne….

 

Vi har en regering, der efter min mening, tager lidt for let på at bevilge penge til bestemte befolkningsgrupper. Den såkaldte ”Arne-pension er desværre et typisk eksempel: I stedet for at understøtte de mennesker, der faktuelt er slidt ned af mange eller færre år på arbejdsmarkedet, eller fordi de er ramt af sygdom, så etablerer man nu en ordning, hvor alle der har haft et arbejde i mange år, har ret til at gå tidligere på pension – uanset om arbejdet har givet dem problemer eller ej.

 

Jeg er stor tilhænger af at hjælpe de der har behov, men her taler vi om at hjælpe folk tidligere på pension, selvom de egentlig godt fortsat kunne arbejde. I stedet for at hjælpe de mest nedslidte og udsatte, så deler man pensionen ud til alle, der har haft et arbejde i 44 år.

 

For det første vil jeg hellere bruge pengene på noget andet, og for det andet synes jeg det helt grundlæggende er et forkert signal at sende. Det lyder måske lidt gammeldags, men at yde efter evne, er faktisk et meget sundt princip.

 

Statens skal omgå sine midler som om det var borgernes.”